Vätternrundan med pekfingrar mot varandra

2013 blev året då jag genomförde Vätternrundan för fjärde gången. Det var blåsigt, men annars ett fantastiskt väder och goda förutsättningar. Jag kommer tillbaks nästa år igen om jag får vara frisk.

Det pågår väldigt många diskussioner i media och på Internet nu, och har gjort under senare tid, gällande cyklister och bilister ute i trafiken. Många av mina cykelkollegor är precis som jag besvikna, förundrade och ganska irriterade över hur vissa människor beter sig så snart inträder i rollen som bilist och det dyker upp en eller flera andra människor i rollen som cyklist. Dessa personer tar sig mer frihet än vad de har rätt till. De uttrycker sig i ord och kroppsspråk på ett sätt som borde få dem och deras mödrar att skämmas arslet av sig.

Men.

Jag skulle också, framför allt med erfarenheter från årets Vätternrunda, vilja ge en liten portion kritik mot några av mina medcyklister. Under vissa partier runt dessa 300 km så samlas stora grupper, som också har väldigt olika ambitioner vad gäller fart och totalupplevelse. Detta ger inte heller en cyklist rätten att bete sig som om man var lika odödlig som vissa bilister tycker sig vara. Det ger inte rätten att cykla i full bredd över båda körfälten i långa rader, kilometer efter kilometer mellan Hjo och Karlsborg. Det ger inte rätten att göra det där det är kurvigt och vägen har heldragen mittlinje. Det ger inte rätten att riskera oss lite långsammare cyklister som hamnar i andra, tredje eller fjärde spår med endast i bästa fall ett mjukt dike som tillflyktsväg, mitt bland bilar som samlas i långa rader och stressat vill köra om.

Jag skulle kunna namnge flera cykelklubbar som gjort starkt intryck på mig under årets Vätternrunda. På olika sätt. Jag väljer att inte göra det, utan lämnar till varje klubbs ansvarige att fundera över säkerhetsfrågor och varumärkesarbete.

Tack för att du tog dig tid att läsa, cykla och kör försiktigt. Vi ses längs vägarna.

Freddy

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *